2012 m. spalio 26 d., penktadienis

Geriausi Italijos sūriai I dalis




Asiago
Pienas: Karvės
Kilmės regionas:  Venetas
Brandinimas :  3-18 mėn.
Tipas : kaitintas, slėgtas
Skonis:  Jaunas švelnesnis, su juntamu pieno saldumu, brandintas aitresnis ir pikantiškesnis.
Derinimas su vynu:  Jaunas ar brandesnis raudonas. Valpolicella ar Amarone della valpolicella


Bitto
Pienas:  Karvės ir 10 proc. ožkos
Kilmės regionas:  Lombardija
Brandinimas: mažiausiai 70 dienų iki 10 metų.
Tipas: kietas, kaitintas, slėgtas
Skonis:  Jaunas švelnus pusiau kietas, brandinamas aštrėja ir sūrėja.
Derinimas su vynu:  Intensyvus raudonas, kaip valtellina rosso

Bra
Pienas:  Karvės, ožkos ir avių
Kilmės regionas:  Piedmont
Brandinimas: nuo 45 dienų- minkštas sūris, nuo 6 mėn.- kietas sūris.
Skonis:  Jaunas švelnus, jaučiamas pienas, švelniai aštrus, brandintas aromatingas, aštrus.
Derinimas su vynu:  Intensyvus raudonas vynas, kaip Roero ros



Caciocavallo Silano
Pienas: karvės
Kilmės regionas:   Calabria, Campania, Molise, Puglia ir Basilicata
Tipas: pusiau minkštas.
Brandinimas:  Nuo 2 mėn. iki 2 m.
Skonis:  paprastai valgomas šviežias , švelnus, jaučiamas sūrumas.
Vynas: Intensyvus raudonas, kaip cirò rosso


Canestrato Pugliese
Pienas: Avių
Regionas:  Puglia
Brandinimas:  10- 15 dienų, brandintas apie 1 metus.
Tipas: dalinai kaitintas, kietas.
Skonis:  Turtingo skonio, aromatingas,  saldaus skonio. Brandintas pikantiškesnis ir aromatingesnis.T
Derinimas su vynu:  Intensyvus raudonas, kaip primitivo di manduria
Casatella Trevigiana
Pienas: Karvės
Kilmės regionas:  Veneto
Tipas: minkštas, kreminis.
Skonis:  Saldaus skonio, su pieno aromatu su aštriu prieskoniu.
Derinimas su vynu:  Aromatingas baltas, kaip bianco di custoza or prosecco


Casciotta d’Urbino
Pienas: karvės ir avies
Kilmės regionas:  Marche
Tipas: pusiau minkštas.
Brandinimas: 30 dienų ar mažiau.  
Skonis: Saldus, pieniškas ir truputį rūgštus.
Derinimas su vynu:  vidutiniškai intensyvus raudonas, kaip rosso conero

Castelmagno 
Pienas:  Karvės, ožkos ir avių
Regionas:  Piedmont
Tipas:  mėlynojo pelėsio.
Skonis:  Sluoksniuotas sūris turi švelnaus, pieniško skonio pereina į aštrumą, sūrumą.
Derinimas su vynu: Brandus raudonas vynas, kaip barbera d’asti ar barbaresco


Fiore Sardo
Pienas: Avių
Regionas:  Sardinia
Tipas: nekaitintas, kietas, panašus į pecorino romano.
Brandinimas:apie 6 mėn.
Skonis:  Turtingas, jaučiami riešutų ir karamelės poskoniai.
Derinimas su vynu:  Brandintas, intensyvus raudonas, kaip monica di sardegna or chianti


Fontina
Pienas: karvės
Regionas:  Valle d’Aosta
Tipas:  Nekaitintas,  pusiau minkštas nebrandintas, kietas brandintas.
Skonis:  individualus, saldus sviesto skonio su riešutų nata.
Derinimas su vynu:  Lengvas raudonas, kaip gamay valle d’aosta or torrette


Formai de Mut dell’Alta Valle Brembana
Pienas: Karvės
Regionas:  Lombardy
Brandinimas:  nuo 40 dienų iki daugiau kaip 6 mėn.
Skonis:  švelnus, subtilus, su žolelių nata.
Derinimas su vynu:  Aromatingas baltas, kaip garda colli mantovani pinot bianco

Grana Padano
Pienas: Karvės
Regionas:  Lombardy, Veneto, Piedmont;  Emilia-Romagna ir Trentino-Alto Adige
Brandinimas:  8-20 mėn.
Tipas: kietas, kaitintas
Skonis:  Stipraus aromato, ryškaus subtilaus vaisių aromato.
Derinimas su vynu:  putojantis baltas, sladus jaunas raudonas kaip malvasia dei colli piacentini, lambrusco or marzemino.



Tai tiek pradžiai apie Italijos sūrius, seilė nutįso bėgu ieškoti ko nors užskąsti (ne sūrio, ne vyno, ne itališko maisto...bet ką darysi:)).




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą