Turbūt kalbant apie Italijos sūrius pirmiausia pagalvojame apie Parmigiano-Reggiano. Mano manymu tai labiausiai padirbinėjamas sūris pasaulyje. Parmezano tipo sūrius gamina visi kas tik nors šiek tiek išmano sūrių gaminimo principus. Taigi ieškant originalo reikia žiūrėti ar yra Europos komisijos suteiktas DOP ženklas, kuris reiškia, kad sūris buvo gaminamas laikantis tam tikro istoriškai nepakitusio gaminimo būdo ir pagamintas patvirtintam regione. Tai nereiškia, kad be DOP ženklo visi sūriai prasti, tik jie neturi kilmės dokumento. Šį kartą apžvelgsiu itališkus sūrius, kurie turi DOP kilmės regiono apsaugą. Gera idėja būtų vakarėlyje surengti kilmingųjų ir nekilmingųjų degustaciją, įdomu kiek svečių atskirtų originalą nuo netikro...
AsiagoPienas: Karvės
Kilmės regionas: Venetas
Brandinimas : 3-18 mėn.
Tipas : kaitintas, slėgtas
Skonis: Jaunas švelnesnis, su juntamu pieno saldumu, brandintas aitresnis ir pikantiškesnis.
Derinimas su vynu: Jaunas ar brandesnis raudonas. Valpolicella ar Amarone della valpolicella

Bitto
Pienas: Karvės ir 10 proc. ožkos
Kilmės regionas: Lombardija
Brandinimas: mažiausiai 70 dienų iki 10 metų.
Tipas: kietas, kaitintas, slėgtas
Skonis: Jaunas švelnus pusiau kietas, brandinamas aštrėja ir sūrėja.
Derinimas su vynu: Intensyvus raudonas, kaip valtellina rosso
Bra
Pienas: Karvės, ožkos ir avių
Kilmės regionas: Piedmont
Brandinimas: nuo 45 dienų- minkštas sūris, nuo 6 mėn.- kietas sūris.
Skonis: Jaunas švelnus, jaučiamas pienas, švelniai aštrus, brandintas aromatingas, aštrus.
Derinimas su vynu: Intensyvus raudonas vynas, kaip Roero ros
Caciocavallo Silano
Pienas: karvės
Kilmės regionas: Calabria, Campania, Molise, Puglia ir Basilicata
Tipas: pusiau minkštas.
Brandinimas: Nuo 2 mėn. iki 2 m.
Skonis: paprastai valgomas šviežias , švelnus, jaučiamas sūrumas.
Vynas: Intensyvus raudonas, kaip cirò rosso
Canestrato Pugliese
Pienas: Avių
Regionas: Puglia
Brandinimas: 10- 15 dienų, brandintas apie 1 metus.
Tipas: dalinai kaitintas, kietas.
Skonis: Turtingo skonio, aromatingas, saldaus skonio. Brandintas pikantiškesnis ir aromatingesnis.T
Derinimas su vynu: Intensyvus raudonas, kaip primitivo di manduria
Casatella TrevigianaPienas: Karvės
Kilmės regionas: Veneto
Tipas: minkštas, kreminis.
Skonis: Saldaus skonio, su pieno aromatu su aštriu prieskoniu.
Derinimas su vynu: Aromatingas baltas, kaip bianco di custoza or prosecco
Casciotta d’Urbino
Pienas: karvės ir avies
Kilmės regionas: Marche
Tipas: pusiau minkštas.
Brandinimas: 30 dienų ar mažiau.
Skonis: Saldus, pieniškas ir truputį rūgštus.
Derinimas su vynu: vidutiniškai intensyvus raudonas, kaip rosso conero
Castelmagno
Pienas: Karvės, ožkos ir avių
Regionas: Piedmont
Tipas: mėlynojo pelėsio.
Skonis: Sluoksniuotas sūris turi švelnaus, pieniško skonio pereina į aštrumą, sūrumą.
Derinimas su vynu: Brandus raudonas vynas, kaip barbera d’asti ar barbaresco
Fiore Sardo
Pienas: Avių
Regionas: Sardinia
Tipas: nekaitintas, kietas, panašus į pecorino romano.
Brandinimas:apie 6 mėn.
Skonis: Turtingas, jaučiami riešutų ir karamelės poskoniai.
Derinimas su vynu: Brandintas, intensyvus raudonas, kaip monica di sardegna or chianti
Fontina
Pienas: karvės
Regionas: Valle d’Aosta
Tipas: Nekaitintas, pusiau minkštas nebrandintas, kietas brandintas.
Skonis: individualus, saldus sviesto skonio su riešutų nata.
Derinimas su vynu: Lengvas raudonas, kaip gamay valle d’aosta or torrette

Formai de Mut dell’Alta Valle Brembana
Pienas: Karvės
Regionas: Lombardy
Brandinimas: nuo 40 dienų iki daugiau kaip 6 mėn.
Skonis: švelnus, subtilus, su žolelių nata.
Derinimas su vynu: Aromatingas baltas, kaip garda colli mantovani pinot bianco
Grana Padano
Pienas: KarvėsRegionas: Lombardy, Veneto, Piedmont; Emilia-Romagna ir Trentino-Alto Adige
Brandinimas: 8-20 mėn.
Tipas: kietas, kaitintas
Skonis: Stipraus aromato, ryškaus subtilaus vaisių aromato.
Derinimas su vynu: putojantis baltas, sladus jaunas raudonas kaip malvasia dei colli piacentini, lambrusco or marzemino.
Tai tiek pradžiai apie Italijos sūrius, seilė nutįso bėgu ieškoti ko nors užskąsti (ne sūrio, ne vyno, ne itališko maisto...bet ką darysi:)).








Komentarų nėra:
Rašyti komentarą