Italijos žemėlapis |
Gorgonzola
Pienas: karvės
Regionas: Piedmont and Lombardy
Brandinimas: nuo 2-3 mėn. iki 6 mėn. su viršum.
Skonis: Stiprus ir žemiškas, kol jaunas švelnesnis ir saldesnis, brandinant aštrėja ir pikantiškėja.
Derinimas: dažnai dedama į risotto, ant picų, ant makaronų (tik ne spagečių), su daržovėmis.
Derinimas su vynu: sausas baltas ar brandesnis raudonas, kaip traminer ar pinot nero
Montasio
Pienas: Karvės
Regionas: Friuli-Venezia Giulia
Brandinimas: Šviežias brandinamas 2 mėn., vidutinis-5 mėn., brandus- 1-4 metus.
Skonis: Švelnus, riešutų skonio, platesne skonio gama ir aštrumu kai brandinamas.
Derinimas su vynu: Jaunas raudonas, kaip valpolicella
Monte Veronese
Pienas: Karvės
Regionas: Veneto
Tipas: gali būti nenugriebto ar pusiau nugriebto pieno.
Skonis: Aromatingas, švelniai saldus, subtilaus, švelnaus skonio. Brandinant skonis platesnis, aštresnis ir stipresnis.
Derinimas su vynu: jaunas ar brandesnis raudonas, kaip bardolino ar valpolicella
Mozzarella di Bufala Campana
Pienas: Campania buffalo pieno.
Regionas: Campania and Lazio
Tipas: sūris yra šviežias.
Skonis: Subtilus, pieniškas, lengvas minkštos tekstūros.
Derinimas su vynu: sausas baltas, kaip ischia bianco ar falanghina
Murazzano
Pienas: Avių ar karvės (DOP leidžiama 40 proc. karvės pieno)
Regionas: Piedmont
Tipas: neslėgtas
Skonis: švelnus, subtilus, lengvai pikantiškas.
Derinimas su vynu: aromatingas baltas, kaip trentino bianco
Parmigiano-Reggiano
Pienas: Karvės
Regionas: Emilia-Romagna ir Lombardy
Aprašymas: Originali versija pažymėta gamintojo registracijos numeriu su pagaminimo data. Vadinamas giovane jei brandintas vienus metus, vecchio-jei 2 metus, stravecchio- jei 3, stravecchione -jei daugiau nei 4 metus.
Skonis: Aromatingas, vaisių tonai stiprėja su amžiumi.
Derinimas su vynu: putojantis baltas, jaunas raudonas ar sausas baltas, kaip franciacorta, lambrusco ar recioto di gambellara
Pecorino di Filiano
Pienas: Avių ir ožkos
Regionas: Basilicata
Skonis: Švelnus, subtilus aštrėja su amžiumi.
Derinimas su vynu: Intensyvus brandesnis raudonas, kaip chianti riserva ar sagrantino di montefalco
Pecorino Romano
Pienas: avių
Regionas: Sardinia, Lazio ir Tuscany
Aprašymas: gaminamas daugiau kaip 2 tūkstančius metų, buvo Romos legionierių maisto raciono dalis.
Skonis: Aromatingas, ryškus, sūrus, pikantiškas.
Derinimas su vynu: Brandus raudonas, kaip cesanese del piglio
Pecorino Sardo
Pienas: Avių
Regionas: Sardinia
Tipas: gali būti šviežias ar brandintas.
Skonis: saldus, pieniškas ir lengvai rūgštus kai jaunas, brandesnis sunkesnis ir aštresnis.
Derinimas su vynu: brandus raudonas, kaip monica di sardegna
Pecorino Siciliano
Pienas: Avių
Regionas: Sicily
Tipas: kietas su juodais pipirais.
Skonis: sūrus, vaisiškas, aštrus, intensyvėja su brandinimu.
Derinimas su vynu: Brandus raudonas, kaip nero d’avola
Pecorino Toscano
Pienas: avių
Regionas: Tuscany
Tipas: minkštas bręsta mažiausiai 20 dienų, pusiau kietas- mažiausiai 4 mėnesius.
Skonis: Jaunas švelnesnis, trūputį sūrus, brandintas aštresnis su riešutų poskoniu.
Derinimas su vynu: Brandus raudonas, kaip chianti ar chianti riserva
Provolone Valpadana
Pienas: Karvės
Regionas: Lombardy, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto
Tipas: dolce- brandintas 2 ar 3 mėn., piccante -brandintas mažiausiai 3 mėn.
Skonis: Švelnus, truputį aštrokas , sūresnis ir pikantiškesnis brandintas.
Derinimas su vynu: brandus raudonas,kaip montepulciano d’abruzzo
SKANAUS....
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą