2012 m. spalio 30 d., antradienis

Geriausi Italijos sūriai II dalis

Tęsiame temą apie Itališkus DOP sūrius. Kad lengviau būtų orientuotis įkeliu dar Italijos žemėlapį su regionais. Kaip žinome Italija labai spalvinga ir kontrastinga šalis, atskiri regionai, kaip atskiros valstybės (juk taip ir buvo), taigi kiekvieno regiono sūriai taip pat labai individualūs ir skirtingi. Valgome akimis ir renkamės savo favoritą.

Italijos žemėlapis
 

Gorgonzola
Pienas: karvės
Regionas:  Piedmont and Lombardy
Brandinimas:  nuo 2-3 mėn. iki 6 mėn. su viršum.
Skonis:  Stiprus ir žemiškas, kol jaunas švelnesnis ir saldesnis, brandinant aštrėja ir pikantiškėja.
Derinimas: dažnai dedama į risotto, ant picų, ant makaronų (tik ne spagečių), su daržovėmis.
Derinimas su vynu:  sausas baltas ar brandesnis raudonas, kaip traminer ar pinot nero


Montasio
Pienas: Karvės
Regionas:  Friuli-Venezia Giulia
Brandinimas:  Šviežias brandinamas 2 mėn., vidutinis-5 mėn., brandus- 1-4 metus.
Skonis:  Švelnus, riešutų skonio, platesne skonio gama ir aštrumu kai brandinamas.
Derinimas su vynu:  Jaunas raudonas, kaip valpolicella


Monte Veronese
Pienas: Karvės
Regionas:  Veneto
Tipas: gali būti nenugriebto ar pusiau nugriebto pieno.
Skonis:  Aromatingas, švelniai saldus, subtilaus, švelnaus skonio. Brandinant skonis platesnis, aštresnis ir stipresnis.
Derinimas su vynu:  jaunas ar brandesnis raudonas, kaip bardolino ar valpolicella




Mozzarella di Bufala Campana
Pienas:   Campania buffalo pieno.
Regionas:  Campania and Lazio
Tipas: sūris yra šviežias.
Skonis:  Subtilus, pieniškas, lengvas minkštos tekstūros.
Derinimas su vynu:  sausas baltas, kaip ischia bianco ar falanghina



Murazzano
Pienas:  Avių ar karvės (DOP leidžiama 40 proc. karvės pieno)
Regionas:  Piedmont
Tipas: neslėgtas 
Skonis:  švelnus, subtilus, lengvai pikantiškas.
Derinimas su vynu:  aromatingas baltas, kaip trentino bianco


Parmigiano-Reggiano
Pienas: Karvės
Regionas:  Emilia-Romagna ir Lombardy
Aprašymas:  Originali versija pažymėta gamintojo registracijos numeriu su pagaminimo data. Vadinamas giovane jei brandintas  vienus metus, vecchio-jei 2 metus, stravecchio- jei 3, stravecchione -jei daugiau nei 4 metus.
Skonis:  Aromatingas, vaisių tonai stiprėja su amžiumi.
Derinimas su vynu:  putojantis baltas, jaunas raudonas ar sausas baltas, kaip franciacorta, lambrusco ar recioto di gambellara




Pecorino di Filiano
Pienas:  Avių ir ožkos
Regionas:  Basilicata
Skonis: Švelnus, subtilus aštrėja su amžiumi.
Derinimas su vynu:  Intensyvus brandesnis raudonas, kaip chianti riserva ar sagrantino di montefalco



Pecorino Romano
Pienas: avių
Regionas:  Sardinia, Lazio ir Tuscany
Aprašymas:  gaminamas daugiau kaip 2 tūkstančius metų, buvo Romos legionierių maisto raciono dalis.
Skonis:  Aromatingas, ryškus, sūrus, pikantiškas.
Derinimas su vynu:  Brandus raudonas, kaip cesanese del piglio


Pecorino Sardo
Pienas: Avių
Regionas:  Sardinia
Tipas:  gali būti šviežias ar brandintas.
Skonis:  saldus, pieniškas ir lengvai rūgštus kai jaunas, brandesnis sunkesnis ir aštresnis.
Derinimas su vynu:  brandus raudonas, kaip monica di sardegna


Pecorino Siciliano
Pienas: Avių
Regionas:  Sicily
Tipas: kietas su juodais pipirais.
Skonis:  sūrus, vaisiškas, aštrus, intensyvėja su brandinimu.
Derinimas su vynu:  Brandus raudonas, kaip nero d’avola


Pecorino Toscano
Pienas: avių
Regionas:  Tuscany
Tipas:  minkštas bręsta mažiausiai 20 dienų, pusiau kietas- mažiausiai 4 mėnesius.
Skonis:  Jaunas švelnesnis, trūputį sūrus, brandintas aštresnis su riešutų poskoniu.
Derinimas su vynu:  Brandus raudonas, kaip chianti ar chianti riserva



Provolone Valpadana
Pienas: Karvės
Regionas:  Lombardy, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto
Tipas: dolce- brandintas 2 ar 3 mėn., piccante -brandintas mažiausiai 3 mėn.
Skonis:  Švelnus, truputį aštrokas , sūresnis ir pikantiškesnis brandintas.
Derinimas su vynu: brandus raudonas,kaip montepulciano d’abruzzo




SKANAUS....


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą