2012 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Visa tiesa apie prancūziškus sūrius.



Man gražus ruduo būna tik žiūrint per langą, kai netyčia koks saulutės spindulėlis apšviečia gražiai pageltusius, paraudusius ir kitaip spalvą pakeitusius lapus. Tada širdyje gera ir ramu... Bet kadangi ruduo permainingas tai žiūrėk jau už minutės lietus pliaupia į langus ir neduok dieve atsidurti lauke, nes oi kaip aš nemėgstu botų ir ilgų skėčių kurie kliūna visur kur tik gali... Ai, o norėjau aš tik pasakyti, kad po kovos su gamtos stichijomis ir sunkios ar lengvos (bet kam ji būna lengva) darbo dienos, taip gera pasidaryti sūrių degustaciją, ir nesvarbu koks oras už lango, svarbu šiltai įsitaisyti, pasirūpinti, kuo sūrį užgerti (baltas vynas arba raudonas vynas puikiai tiks) ir mėgautis, mėgautis... Kad lengviau būtų išsirinkti , šį kartą trumpai aptarsiu Prancūziškus sūrius,  nu ne visus 400 rūšių (visų ir niekaip neatrastumėme mūsų parduotuvėse, o kelionė į Prancūziją užtruktų), bet apie populiariausius:
                      Iš karvės pieno pagaminti sūriai:
§     Aisy Cendre
Regionas
Pienas
Tipas
Burgundija

Karvės
Kietas, nekaitintas, neslėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
-
1 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Stipraus skonio, vidurys baltas ir neprinokęs, riešutų poskonio.
Raudonas Burgundijos vynas
Sūrių lėkštėje.

§     §Beaufort



Regionas
Pienas
Tipas
Alpės
Karvės
Kaitintas, slėgtas, kietas sūris
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40%
AOC
4-6 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Medaus, pieno, sviesto pėdsakai, žolelių, gėlių aromatas
Chablis, Burgundijos baltas vynas
Geriausiai su rūkyta lašiša, tinka fondiu ar karštiems sumuštiniams.

§     Boursin



Regionas
Pienas
Tipas
Normandija
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, šviežias
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
60%
AOC
nebrandintas
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Turtingo, kreminio skonio, plataus skonio.
Sausas baltas vynas arba vaisiškas raudonas, kaip Beaujolais
Tinka su duona, dedamas į sriubas, bulvių košę, tinka su daržovėmis, vaisiais, mėsa, jūrų gėrybėmis.

§     Brie de Meaux



Regionas
Pienas
Tipas
Ile de France
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
4- 8 savaitės
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Švelnaus skonio su riešutų ir vaisių aromatu
Su šampanu, raudonu Burgundijos vynu
Su šampanu

§     Camembert



Regionas
Pienas
Tipas
Normandija
Karvės
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
3 savaitės
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Geras sūris subrendęs nuo pačio vidurio, švelnaus sūrumo, paviršius geltonos spalvos.
Raudonu Bordo vynu ar Beaujolais
vynu

Su baguette duona, tinka su vaisiais, riešutais, patiekiamas kambario temperatūros.

§     Cantal



Regionas
Pienas
Tipas
Auvergne
Karvės
Puskietis, nekaitintas, slėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
nuo1 iki 6 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Pieno aromatas, riešutų poskonio
Raudonas vynas iš  Cotes du Rhone ar Beaujolai
Su obuoliais, greipfrutais, riešutais, tinka dėti į salotas, sriubas, fondiu

§     Chaource



Regionas
Pienas
Tipas
Šampanė
Karvės
Minkštas

Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
2 - 4 savaitės
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Lengvas grybų kvapas, vaisių, riešutų poskonio
Baltu vynu ar šampanu
Tinka su šampanu ar kaip užkandis.

§     Comté



Regionas
Pienas
Tipas
Jura
Karvės
Kaitintas, slėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
6 - 24 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Dramblio kaulo spalvos su skylutėmis, karamelės, riešutų poskonio.
Baltu sausu vynu, lengvu raudonu vynu
Kaip užkandis gali būti supjaustytas kubeliais, tradicinis fondiu sūris, gali būti tarkuojamas, lydomas

§     Coulommiers



Regionas
Pienas
Tipas
Ile de France
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40%
AOC
4 - 8 savaitės
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Priklauso Brie šeimai, turtingo kreminio pagrindo su tvirtesne plutele
Raudonas Bordo vynas, baltas Sauvignon Blanc
Valgomas kambario temperatūros su prancūziška duona, su obuoliais, kriaušėmis, šviežiomis uogomis

§     Epoisses



Regionas
Pienas
Tipas
Burgundija
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
1 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Aštrus kvapas, kreminio sūroko skonio
Baltas vynas
Su vaisių duona

§     Langres



Regionas
Pienas
Tipas
Šampanė
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
1 - 2 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Stipraus kvapo, tirpsta burnoje, turi sūrumo
Intensyvus raudonas vynas
Su salotomis ar sūrių lėkštėje.

§     Livarot



Regionas
Pienas
Tipas
Normandija
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40%
AOC
1 - 2 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Labai stipraus kvapo, aštraus skonio, pripažintas kaip vienas geriausių sūrių
Su skrudinta prancūziška duona, arba kaip desertas su kriaušėmis, obuoliais, greipfrutais

§     Munster



Regionas
Pienas
Tipas
Elzasas
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
2- 3 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Stiprus ir turtingas aromatas
Su alumi, raudonu vynu
Su keptomis orkaitėje bulvėmis, kapotais karamelizuotais svogūnais

§     Pont l'Eveque



Regionas
Pienas
Tipas
Normandija
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40%
AOC
6 savaitės
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Turtingo, švelnaus, kreminio skonio
Kambario temperatūros

§     Reblochon



Regionas
Pienas
Tipas
Alpės
Karvės
Nekaitintas, slėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
1 mėn. minimum
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kreminis, švelnesnės tekstūros nei Brie, stipraus žolelių aromato, riešutų poskonio
Baltu vynu ar vaisiniu lengvu raudonu
Gerai lydosi ant bulvių

§     Saint Marcellin



Regionas
Pienas
Tipas
Rhone Alpes
Karvės
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40%
-
1 - 2 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kreminis, riešutų, vaisių poskonio
Raudonas vynas
Ilgai laikomas burnoje, kad atsiskleistų tikras skonis

§     Saint Nectaire



Regionas
Pienas
Tipas
Auvergne
Karvės
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
3  minimum
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Juntamas riešutų, vaisių poskonis su trupučiu aštrumo ir sūrumo
Lengvi vaisiniai raudoni vynai
Sūrių lėkštėje

§     Tomme de Savoie



Regionas
Pienas
Tipas
Rhone Alpes
Karvės
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
20-40%
-
1 mėn. ir daugiau
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Pilkai ruda pluta, juntamas riešutų, žolės poskonis
Su Rieslingu, vidutinio intensyvumo raudonu vynu
Su sausainiais, vaisiais, duona

§     Bleu d'Auvergne



Regionas
Pienas
Tipas
Auvergne
Karvės
Mėlynojo pelėsio

Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
4 savaitės min.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Aštraus kvapo ir skonio, jaučiamas laukinių gėlių ir žolės aromatas.
Saldūs raudoni vynai, kaip Portas ar Sauternes. Stiprūs, intensyvaus skonio raudoni vynai Cahors or Côtes du Rhône (French Wine Guide)
Patiekiamas kambario temperatūros, tinka kaip salotų pagardas, su riešutais, nevirtais grybais,kaip užkandis su obuoliais.

§     Fourme d'Ambert



Regionas
Pienas
Tipas
Auvergne, Rhone Alpes
Karvės
Mėlynojo pelėsio
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
2 months
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Vienas iš švelniausių mėlynųjų sūrių, kreminis su švelniu vaisių ir grybų paskoniu.
Vidutiniško intensyvumo raudonieji vynai.
Patiekiamas kambario temperatūros, tinka kaip salotų pagardas, į suflė ar su kitais sūriais ant sūrių lentos.

Iš ožkos pieno pagaminti sūriai:

§     Banon



Regionas
Pienas
Tipas
Provansas
Ožkos
Ožkos sūris
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
-
1 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kreminis su vaisių ir medienos aromatu, geriausias po poros sav. Brandinimo, kai pasidengia mėlynasis pelėsis ant paviršiaus
Saldūs desertiniai vynai, kaip Provence's rosé
Puikiai dera su šviežiais vaisiais

§     Brocciu



Regionas
Pienas
Tipas
Corsica
Ožkos ar avies
Šviežias
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
40-50%
AOC
48 h iki 1 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Saldaus skonio, su pieno kvapu.
Beaujolais or Corsican red
Dedamas į sriubas, daržovių patiekalus, omletus, pyragaičius, tinka su kumpiu arba kaip desertas.

§     Chabichou du Poitou



Regionas
Pienas
Tipas
Poitou
Ožkos
Minkštas

Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
1 or 2 months
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Stipraus ožkos pieno
kvapo, švelnaus, saldaus skonio pradžioje, lengvai rūgštaus ir sūraus skonio pabaigoje.
Baltas vynas.
Geriausias vasarą, puikiai tinka kaip desertas

§     Chèvre



Regionas
Pienas
Tipas
Loire, Midi, Auvergne
Ožkos
Minkštas, nekaitintas, neslėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
-
10 dienų iki 1 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kai jaunas švelnus ir kreminis, kai brandintas sausas lengvai aštraus ir rūgštaus skonio.
Baltas vynas
Naudojamas salotose, omletuose, ant picų, į suflė, puikiai tinka su prancūziška duona, avokadu, alyvuogėmis ir figomis.

§     Crottin de Chavignol



Regionas
Pienas
Tipas
Loire
Ožkos
Ožkos sūris
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
2 sav. iki 4 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Valgomas įvairiuose brandinimo stadijose, jaunas turi riešutų skonį, brandintas stipresnio skonio.
Bet koks Sauvignon Blanc vynas
Keptas ant ožkos salotų, puikiai tinka kaip užkandis su kitais sūriais.

§     Valencay



Regionas
Pienas
Tipas
Centras
Ožkos
minkštas, nekaitintas, neslėgtas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
45%
AOC
2 mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Švelnaus riešutų poskonio.
Chablis
Su krakeriais, su kitais sūriais, net ant keptų bulvių.

Iš avies pieno pagaminti sūriai:

§     Ossau-Iraty



Regionas
Pienas
Tipas
Midi Pyrénées, Pays Basque
Avių
Minkštas
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
50%
AOC
1 ar 2mėn.
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kreminis, sviestinis su vaisių, riešutų, žolelių aromatu ir poskoniu
Baltas vynas
Desertinis sūris

§     Roquefort



Regionas
Pienas
Tipas
Auvergne, Midi Pyrenees
Avių
Mėlynojo pelėsio
Riebumas
Kilmės apsauga
Brandinimas
52%
AOC
4 to 9 months
Skonio ypatybės
Derinimas su vynu
Patiekimas
Kompleksiškas, kreminis, švelnus skonis
Saldūs vynai, kaip Muscat, Portas ar Sauternes
Tinka su riešutais ir figomis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą