Man gražus ruduo būna tik žiūrint per langą, kai netyčia
koks saulutės spindulėlis apšviečia gražiai pageltusius, paraudusius ir kitaip
spalvą pakeitusius lapus. Tada širdyje gera ir ramu... Bet kadangi ruduo
permainingas tai žiūrėk jau už minutės lietus pliaupia į langus ir neduok dieve
atsidurti lauke, nes oi kaip aš nemėgstu botų ir ilgų skėčių kurie kliūna visur
kur tik gali... Ai, o norėjau aš tik pasakyti, kad po kovos su gamtos
stichijomis ir sunkios ar lengvos (bet kam ji būna lengva) darbo dienos, taip
gera pasidaryti sūrių degustaciją, ir nesvarbu koks oras už lango, svarbu
šiltai įsitaisyti, pasirūpinti, kuo sūrį užgerti (baltas vynas arba raudonas
vynas puikiai tiks) ir mėgautis, mėgautis... Kad lengviau būtų išsirinkti , šį
kartą trumpai aptarsiu Prancūziškus sūrius,
nu ne visus 400 rūšių (visų ir niekaip neatrastumėme mūsų parduotuvėse,
o kelionė į Prancūziją užtruktų), bet apie populiariausius:
§
Aisy Cendre
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Burgundija
|
Karvės
|
Kietas, nekaitintas, neslėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės
apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
-
|
1 mėn.
|
Skonio ypatybės
|
Derinimas su vynu
|
Patiekimas
|
Stipraus
skonio, vidurys baltas ir neprinokęs, riešutų poskonio.
|
Raudonas
Burgundijos vynas
|
Sūrių
lėkštėje.
|
§ §Beaufort
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Alpės |
Karvės
|
Kaitintas, slėgtas, kietas sūris
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
40%
|
AOC
|
4-6 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Medaus, pieno, sviesto pėdsakai, žolelių, gėlių
aromatas
|
Chablis, Burgundijos baltas vynas
|
Geriausiai su rūkyta lašiša, tinka fondiu ar karštiems
sumuštiniams.
|
|
§ Boursin
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Normandija |
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, šviežias
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
60%
|
AOC
|
nebrandintas
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Turtingo, kreminio skonio, plataus skonio.
|
Sausas
baltas vynas arba vaisiškas raudonas, kaip Beaujolais
|
Tinka su duona, dedamas į sriubas, bulvių košę, tinka su
daržovėmis, vaisiais, mėsa, jūrų gėrybėmis.
|
|
§ Brie de Meaux
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Ile de France
|
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
4- 8 savaitės
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Švelnaus skonio su riešutų ir vaisių aromatu
|
Su šampanu, raudonu Burgundijos vynu
|
Su šampanu
|
|
§ Camembert
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Normandija |
Karvės
|
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
3 savaitės
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Geras sūris subrendęs nuo pačio vidurio,
švelnaus sūrumo, paviršius geltonos spalvos.
|
Raudonu Bordo vynu ar Beaujolais
vynu
|
Su
baguette duona, tinka su vaisiais, riešutais, patiekiamas kambario
temperatūros.
|
|
§ Cantal
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Auvergne
|
Karvės
|
Puskietis, nekaitintas, slėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
nuo1 iki 6 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Pieno aromatas, riešutų poskonio
|
|
Su obuoliais, greipfrutais, riešutais, tinka
dėti į salotas, sriubas, fondiu
|
|
§ Chaource
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Šampanė
|
Karvės
|
Minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
2 - 4 savaitės
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Lengvas grybų kvapas, vaisių, riešutų poskonio
|
Baltu vynu ar šampanu
|
Tinka su šampanu ar kaip užkandis.
|
|
§ Comté
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Jura
|
Karvės
|
Kaitintas, slėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
6 - 24 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Dramblio kaulo spalvos su skylutėmis, karamelės,
riešutų poskonio.
|
Baltu sausu vynu, lengvu raudonu vynu
|
Kaip užkandis gali būti supjaustytas kubeliais,
tradicinis fondiu sūris, gali būti tarkuojamas, lydomas
|
|
§ Coulommiers
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Ile de France |
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
40%
|
AOC
|
4 - 8 savaitės
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Priklauso Brie šeimai, turtingo kreminio
pagrindo su tvirtesne plutele
|
|
Valgomas kambario temperatūros su prancūziška
duona, su obuoliais, kriaušėmis, šviežiomis uogomis
|
|
§ Epoisses
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Burgundija
|
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
1 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Aštrus kvapas, kreminio sūroko skonio
|
Baltas vynas
|
Su vaisių duona
|
|
§ Langres
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Šampanė
|
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
1 - 2 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Stipraus kvapo, tirpsta burnoje, turi sūrumo
|
Intensyvus raudonas vynas
|
Su salotomis ar sūrių lėkštėje.
|
|
§ Livarot
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Normandija
|
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
40%
|
AOC
|
1 - 2 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Labai stipraus kvapo, aštraus skonio,
pripažintas kaip vienas geriausių sūrių
|
|
Su skrudinta prancūziška duona, arba kaip
desertas su kriaušėmis, obuoliais, greipfrutais
|
|
§ Munster
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Elzasas |
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
2- 3 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Stiprus ir turtingas aromatas
|
Su alumi, raudonu vynu
|
Su keptomis orkaitėje bulvėmis, kapotais
karamelizuotais svogūnais
|
|
§ Pont l'Eveque
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Normandija |
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės
apsauga
|
Brandinimas
|
40%
|
AOC
|
6 savaitės
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Turtingo, švelnaus, kreminio skonio
|
|
Kambario temperatūros
|
|
§ Reblochon
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Alpės
|
Karvės
|
Nekaitintas, slėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
1 mėn. minimum
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kreminis, švelnesnės tekstūros nei Brie,
stipraus žolelių aromato, riešutų poskonio
|
Baltu vynu ar vaisiniu lengvu raudonu
|
Gerai lydosi ant bulvių
|
|
§ Saint Marcellin
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Rhone Alpes
|
Karvės
|
Nekaitintas, neslėgtas, minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
40%
|
-
|
1 - 2 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kreminis, riešutų, vaisių poskonio
|
Raudonas vynas
|
Ilgai laikomas burnoje, kad atsiskleistų tikras
skonis
|
|
§ Saint Nectaire
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Auvergne |
Karvės
|
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
3 minimum
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Juntamas riešutų, vaisių poskonis su trupučiu
aštrumo ir sūrumo
|
Lengvi vaisiniai raudoni vynai
|
Sūrių lėkštėje
|
|
§ Tomme de Savoie
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Rhone Alpes
|
Karvės
|
Nekaitintas, slėgtas, puskietis
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
20-40%
|
-
|
1 mėn. ir daugiau
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Pilkai ruda pluta, juntamas riešutų, žolės poskonis
|
Su Rieslingu, vidutinio intensyvumo raudonu vynu
|
Su sausainiais, vaisiais, duona
|
|
§ Bleu d'Auvergne
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Auvergne |
Karvės
|
Mėlynojo pelėsio
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
4 savaitės min.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Aštraus kvapo ir skonio, jaučiamas laukinių
gėlių ir žolės aromatas.
|
|
Patiekiamas kambario temperatūros, tinka kaip
salotų pagardas, su riešutais, nevirtais grybais,kaip užkandis su obuoliais.
|
|
§ Fourme d'Ambert
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Auvergne, Rhone Alpes
|
Karvės
|
Mėlynojo
pelėsio
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
2 months
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Vienas iš švelniausių mėlynųjų sūrių, kreminis
su švelniu vaisių ir grybų paskoniu.
|
Vidutiniško intensyvumo raudonieji vynai.
|
Patiekiamas kambario temperatūros, tinka kaip
salotų pagardas, į suflė ar su kitais sūriais ant sūrių lentos.
|
|
Iš ožkos pieno pagaminti sūriai:
§ Banon
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Provansas
|
Ožkos
|
Ožkos sūris
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
-
|
1 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kreminis su vaisių ir medienos aromatu,
geriausias po poros sav. Brandinimo, kai pasidengia mėlynasis pelėsis ant
paviršiaus
|
|
Puikiai dera su šviežiais vaisiais
|
|
§ Brocciu
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Corsica
|
Ožkos ar avies
|
Šviežias |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
40-50%
|
AOC
|
48 h iki 1 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Saldaus skonio, su pieno kvapu.
|
|
Dedamas į sriubas, daržovių patiekalus, omletus,
pyragaičius, tinka su kumpiu arba kaip desertas.
|
|
§ Chabichou du Poitou
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Poitou |
Ožkos
|
Minkštas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
1 or 2 months
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Stipraus ožkos pieno
kvapo, švelnaus, saldaus skonio pradžioje,
lengvai rūgštaus ir sūraus skonio pabaigoje.
|
Baltas vynas.
|
Geriausias vasarą, puikiai tinka kaip desertas
|
|
§ Chèvre
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Loire, Midi, Auvergne |
Ožkos
|
Minkštas, nekaitintas, neslėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
-
|
10 dienų iki 1 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kai jaunas švelnus ir kreminis, kai brandintas
sausas lengvai aštraus ir rūgštaus skonio.
|
Baltas vynas
|
Naudojamas salotose, omletuose, ant picų, į
suflė, puikiai tinka su prancūziška duona, avokadu, alyvuogėmis ir figomis.
|
|
§ Crottin de Chavignol
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Loire |
Ožkos
|
Ožkos sūris |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
2 sav. iki 4 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Valgomas įvairiuose brandinimo stadijose, jaunas
turi riešutų skonį, brandintas stipresnio skonio.
|
|
Keptas ant ožkos salotų, puikiai tinka kaip
užkandis su kitais sūriais.
|
|
§ Valencay
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Centras
|
Ožkos
|
minkštas, nekaitintas, neslėgtas
|
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
45%
|
AOC
|
2 mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Švelnaus riešutų poskonio.
|
Chablis
|
Su krakeriais, su kitais sūriais, net ant keptų
bulvių.
|
|
Iš avies pieno pagaminti sūriai:
§ Ossau-Iraty
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Midi Pyrénées, Pays Basque
|
Avių
|
Minkštas |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
50%
|
AOC
|
1 ar 2mėn.
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kreminis, sviestinis su vaisių, riešutų, žolelių
aromatu ir poskoniu
|
Baltas vynas
|
Desertinis sūris
|
|
§ Roquefort
|
|
Regionas
|
Pienas
|
Tipas
|
Auvergne, Midi Pyrenees
|
Avių
|
Mėlynojo pelėsio |
Riebumas
|
Kilmės apsauga
|
Brandinimas
|
52%
|
AOC
|
4 to 9 months
|
Skonio
ypatybės
|
Derinimas
su vynu
|
Patiekimas
|
Kompleksiškas, kreminis, švelnus skonis
|
Saldūs
vynai, kaip Muscat, Portas ar Sauternes
|
Tinka su riešutais ir figomis
|
|
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą